Påskäggstårta

Inför påsken vill jag dela med mig av en kul tårta jag komponerat med inspiration av några vackra, spräckliga chokladägg. Jag tyckte att lime var en passande smak utifrån färgen på chokladäggen, men om du istället väljer t ex gula chokladägg kan du fylla med lemoncurd och färga frostingen gul, eller rosa med jordgubbsfyllning osv. Om du inte hittar spräckliga ägg kan du följa anvisningarna nedan och garnera dem på samma sätt som frostingen.
Jag gjorde så här:
Gör en limebotten, t ex denna fast utan karamellfärg, alltså såhär:
3 stora ägg
3 dl strösocker
1 dl mjölk
½ tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal från 1 lime
Värm ugnen till 175°C.
Klä en form med ca 15 cm i diameter med en hög krage i bakplåtspapper som går några centimeter över kanten.
Vispa ägg och socker ljust och poröst, i cirka fem minuter.
Värm mjölken lite tillsammans med vaniljpulvret och blanda det med äggblandningen.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta sedan ner det i smeten.
Tillsätt rivet limeskal och blanda till en jämn smet. Häll smeten i bakformen. Grädda i mitten av ugnen i 50-55 min.

Låt svalna. Tårtbotten görs med fördel flera dagar i förväg för att frysas till dagen innan servering. Då blir det lättare att dela kakan.
Utgå från valfritt recept på frosting (t ex det i länken ovan eller detta eller detta) och tillsätt 3-4 droppar grön karamellfärg. Dela kakan i tre delar och fyll med frosting, gärna dagen innan servering så botten hinner suga åt sig ordetligt av fyllningen.
Dekoration
Gör en till sats med frostning och täck tårtan. Jobba snabbt så att frostningen inte smälter. Om det skulle hända är det bara att ställa in den i kylen tills den stelnar lite.
Blanda en tsk kakao med 1-2 tsk varmvatten. Det ska bli en så fast vätska som möjligt. Om den är för lös kommer den rinna av tårtan. Doppa en hushållspensel i chokladen och skvätt över frostingen. Ett bra tips är att använda förkläde!
Toppa med chokladäggen.

