Halloumi- och grönsaksburgare med tahinidressing

 
Ingredienser (2 pers):

 

Burgaren

1 liten zucchini

1 morot julienne

200 g halloumiost

5 kvistar färsk mynta

4 stora  salladsblad, t ex vitkål 

 

Dressingen

1,5 dl meze matyoghurt

2 msk tahini

2 msk limesaft

1 tsk lönsirap eller flytande honung

en nypa havssalt

 

Salladen

1/2 litet huvud isbergssallad

1 morot

1 stor avokado

salt & peppar

olivolja

 

Gör så här:

Riv zucchini, morot och halloumi med ett rivjärn. Lägg allt i en skål tillsammans med hackad mynta och blanda. Låt stå medan du gör dressingen och salladen.

Rör ihop alla ingredienser till dresseingen i en skål.

Rulla sedan ihop halloumi- och ostsmeten till fyra stora bollar och pressa samtidigt ur så mycket vätska som möjligt. Smeten håller inte ihop så bra, så pressa ihop ordentligt och börja sedan steka på medelhög värme så att det inte bränns vid. Låt det ta sin tid så att halloumin hinner smälta lite för annars blir det svårt att vända på bollarna utan att de faller sönder. Mot slutet, när bollarna håller ihop bättre och börjar få lite färg kan du börja att försiktigt platta till dem till burgare.

Skär salladen, skiva avokadon och riv moroten. (Jag använde en särskild rivmanick till moroten för att få lite krispigare och längre bitar. Den är inköpt i Thailand och jag vet inte om de säljs här i Sverige och i så fall var, men det går lika bra med ett vanligt rivjärn.) Lägg upp på tallriken, salta, peppra och ringla över lite olivolja om du vill.

Lägg burgarna i salladsbladen och servera med sallad och dressing vid sidan av.

Grundreceptet kommer från kokboken Green Kitchen Travels men har modifierats lite.

Kommentera här: