Kashke bademjoon (persisk aubergineröra)

Under den långa, härliga julledigheten spenderade jag en hel dag hos svärmor på persisk matlagningskurs. Meningen var egentligen att vi skulle förbereda inför julen, men istället "råkade" vi hamna i en superbra orientalisk affär i Sollentuna C, där jag fick hjälp att plocka med mig de bästa ingredienserna för persisk matlagning. Sedan visade svärmor mig bland annat hur man lagar min absoluta favoritröra kashke bademjoon. Kashk är en salt mjölkprodukt gjord på torkad vassle. Bademjoon är aubergine.
Måttangivelserna i receptet är ungefärliga, så se till att smaka av ordentligt på slutet för att få det som du gillar. Om du har små auberginer kan det vara bra att ta lite mindre av de övriga ingredienserna.
Ingredienser för ca 4 portioner:
2 äggplantor
Matolja
1 tsk gurkmeja

1 gul lök
6 vitlöksklyftor
3-4 msk kashk
1 msk smör
Peppar
2 msk torkad mynta
1 påse saffran
1 näve valnötter
Ev rostad lök
Ev grön chili
Gör så här:
Skala och skär äggplantorna i stora bitar och stek i olja. Aubergine suger upp mycket olja, så det går åt en del. Det går också bra att baka dem i ugnen om man inte vill använda så mycket olja. Krydda med gurkmeja. Det går att ha i nästan hur mycket gurkmeja som helst smakar för det smakar inte mycket utan ger tillför mest färg. Grovhacka löken och stek med auberginen. Sänk värmen efter ett tag. Börja mosa auberginen lite med en träslev när den blivit mjuk. Hacka och rör ner 2 vitlöksklyftor. Låt röran stekas upp långsamt så den inte bränns. Fortsätt mosa i takt med att auberginen mjuknar. Stäng av plattan när allt är mosat så väl du vill ha det. Vissa gillar en slät röra och då får man kanske ta till en gaffel, men om man föredrar den lite chunky går en träslev bra. Låt svalna, blanda i kashk tills röran är lagom salt och tillsätt en nypa peppar. Kashken är väldigt salt i sig men om du vill ha den ännu saltare kan du salta lite extra.


Pressa och fritera 4 vitlöksklyftor i olja och lite smör. Stek sedan torkad mynta i samma olja som vitlöken. Det räcker med några sekunder för att inte bränna myntan.

Blanda kashken med lite varmvatten. Jag brukar hälla i lite vatten direkt i burken och blanda runt det översta. Rör ner saffran i en kopp med ett par msk varmvatten.

Häll upp röran i en skål och dekorera med flytande kashk, saffran, krossade valnötter, friterad vitlök och eventuellt rostad lök. Vi älskar också att lägga till grön chili så att det blir lite sting i rätten!

Ät med bröd som meze.
skriven
Hej...
Jätte jätte gott,, jag har lagat den till mig och till mina kompisar
ville också fråga dig vad heter den orientaliska affären som du nämnde i Sollentuna och vart ligger den?
Vänliga hälsningr
Alice