Haricot vertsallad

 
Gott nytt år! Hoppas ni liksom vi fick fira in 2015 på bästa sätt. Här blev det trerätters med nära och kära och sedan fest in på småtimmarna. Idag blir det självklart onlinepizza och stora mängder cola, hehe! 
 
Till gårdagens oxfilé serverades en sallad på haricot verts som verkligen gick hem hos gästerna. Vi delar gärna med oss av den!
 
Ingredienser (12 personer):
1 kg haricot verts, frysta eller färska
1 medelstor vitlök
1,5 dl riven parmesan 
1 påse pinjenötter
Saft och rivet skal av en citron
1 tsk olivolja
Salt & peppar
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C. Skär av toppen (typ en kvart) av vitlöken med en vass kniv så att toppen av klyftorna kommer fram, men vitlöken ska fortfarande vara hel. Skala bort det skal som sitter löst. Placera vitlöken på en bit aluminiumfolie, skvätt på lite olivolja och strö över en nypa salt. Stäng folien och ställ in vitlöken i mitten av ugnen i 30-40 min tills den är jättemjuk och brun.
 
Låt svalna i ca 10 min tills den är hanterbar. Kläm sedan ut vitlöken ur skalet och hacka.  
 
 
Lägg ut bönorna på en plåt, svätt på olivolja och strö över generöst med havssalt och peppar. Rosta i mitten av ugnen i 30-35 min. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr stekpanna.
 
 
Blanda bönorna med citronsaft, rivet citronskal, pinjenötter, riven parmesan och vitlöken. 
 

Kommentera här: