Koko sabzi-plättar (persisk örtomelett) på zucchini

   
 
Koko sabzi är en persisk grönsaksomelett som likt tortilla lagas i en stekpanna. Den är väldigt god och nyttig men jag tycker att den lätt blir lite torr och besk. Det här receptet har jag fått från min persiska kollega Sara. Hon har gjort om det klassiska receptet en del så detta är mycket saftigare och godare tycker jag. Hon gör små grönsaksbiffar eller plättar istället för en stor tårta som koko sabzi normalt är.
 
Ingredienser för 4 pers
2 st zucchini (ca 800 g)
En knippe dill
En knippe bladpersilja
2 ägg
150 g fetaost
2 vitlöksklyftor
1/2 pujolök
1-2 dl (bo)vetemjöl
Salt & peppar
Ev en näve krossade valnötter
 
Gör så här
Tvätta och riv zucchinin grovt. Pressa ut så mycket vätska som möjligt med händerna. Lägg zucchinin i en bunke och rör i lite salt. Låt stå en liten stund så att mer vätska dras ut och pressa zucchinin igen med händerna. Hacka lök, vitlök, dill och persilja och rör ner i bunken. Salta och peppra. Blanda ner lätt vispade ägg och smula ner fetaosten. Släng ner lite valnötter om du gillar det. Häll i lite mjöl i taget tills du får en fastare smet.
 
 
Klicka ut en matsked med smet i en upphettad stekpanna med en skvätt olivolja. Platta till smeten lite med skeden och stek i några minuter på varje sida.
 
Blanda ner färska örter, salt, peppar och olivolja i turkisk yoghurt för en enkel och god örtsås att servera till.          
 
1 Anonym:

skriven

Supergoda, jag gjorde dom ikväll till mig och min sambo! Tack för tipset och er fina blogg! /Monas vän Josefin

Svar: Kul att du gillade dem och bloggen Josefin! /Sofia
Friendsfood

Kommentera här: