Enkel variant av torshi (syrade grönsaker på persiskt vis)

 
Igår när vi var på familjemiddag tittade jag på när min svärmor slängde ihop en "snabbtorshi", alltså syrade/inlagda grönsaker på persiskt vis. Det finns inga bestämda mängder så det är bara att slänga ihop ingredienserna lite som man vill i en stor skål, men för att ni ska få ett hum har jag uppskattat ungefär hur mycket min svärmor använde av allt just igår. Det blev en stor skål, eller ca 3-4 stora glasburkar, med torshi.
 
1 helt blomkålshuvud
3 morötter
5 sharlottenlökar
2 selleristjälkar
En näve "mosir" (en slags vitlök som används i persiska rätter, köps torkat och måste blötas upp i vatten innan användning)
1 stor spansk peppar
 
Hacka/skär/dela smått alla grönsaker ovan och lägg i en stor skål. Det går självklart att lägga till/byta ut ingredienser, t ex piri piri, habanero, vitlök, gul lök, vitkål mm. Originalreceptet på torshi innehåller även aubergine, men eftersom min svärmor skippade det denna gång kallar vi det en snabbvariant. Om du vill ha i aubergine så ska du hacka och koka denna i vinäger, sedan mosa och blanda i.
 
Häll i:
 
1,5 flaska äppelcidervinäger med honung (det ska så gott som täcka alla grönsaker). Honungen gör torshin lite sötare och extra god, men det går såklart bra med klassisk äppelcidervinäger om är det du har hemma.
 
Tillsätt:
 
Salt
Torkad mynta
Torka dragon
Gurkmeja
 
Återigen, feel free to lägga till fler goda, torkade kryddor!
 
Redan efter en dag har det göttat till sig tillräckligt för att börja avnjutas, gärna tillsammans med persisk mat men nu när några av oss Friendsfoodare ger oss på ännu en detox kommer jag äta torshi var och varannan dag, kan tänka mig att det passat till det mesta. Hur gott och nyttigt som helst!

Kommentera här: