Ghormeh sabzi (fuskversionen)

 
Friendsfood-Lindas bröllop närmar sig med stormsteg. Vi har fullt upp med förberedelserna och älskar därför just nu alla genvägar till god och nyttig mat. Sofia fick en burk ghormeh sabzi, en persisk grönsaksblandning, av sin svärmor med löftet om att det skulle smaka som "riktig" ghormeh sabzi som görs från grunden med en mängd olika örter med mera. Detta visade sig var ett superbra tips och fler burkar kommer definitivt att införskaffas framöver för tillfällen då man inte hinner stå vid spisen hela kvällen. Grytan tar i och för sig en stund att bli klar eftersom köttets koktid är lång, men sköter sig självt på spisen och kräver minimalt med jobb för kocken. En annan stor fördel med att använda burk-sabzi är att det inte luktar lika mycket. Alla iranier vet hur mycket det luktar i hela huset när man lagar ghormeh sabzi!
 
 
Ghormeh sabzi är en populär gryta på kött och örter (sabzi) som ofta sägs vara Irans nationalrätt. Om ni gillar den får vi försöka att lägga upp recept på hur man tillagar den från grunden!
 
Ingredienser för 4 pers
500 g kött (helst lamm och gärna med ben men jag använde benfritt nötkött eftersom det var vad jag hade hemma)
1-2 hackad gul lök
1/2 dl kallpressad ekologisk rapsolja
Himalayasalt
1 burk ghormeh sabzi
 
Gör så här:
Skär köttet i bitar och bryn med lök och salt i olja en stor gryta. Beroende på mängden kött och storleken på grytan kan du behöva bryna köttet i omgångar, så att det inte börjar koka. Fyll sedan på med vatten så att det täcker köttet och låt sjuda tills köttet är mört, ca 1,5 tim.
 
Häll i burkens innehåll och ev ett par dl vatten. Koka upp.
 
 
Servera med basmatiris och en klick fet yoghurt.
1 Catharina Ulfström:

skriven

Hejsan
Var köper jag burken ...bor i hyltebruk Halland

Svar: Hej Catharina! Ledsen för sent svar, vi har inte varit så aktiva på bloggen på sistone... Burken kan man hitta på de flesta orientlivsbutiker, vilket det finns gott om i Stockholmsområder, dock har jag ingen koll på var sådana finns i Halland... Ledsen att jag inte kan hjälpa dig bättre! /Sofia
Friendsfood

2 Damoor:

skriven

Stek gullök för sig, så att löken får en tunn brun kant, häll i sabziblandningen till stekta löken,
stek köttet i små grytbitar i ugnen på hög värme med lite salt och gurkmeja nästa gång.
Häll i köttbitarna och saften ur de ner i grytan med sabziblandningen.

Svar: Tack Damoor för tipset!
Friendsfood

Kommentera här: