Seasalt Caramel

Här kommer ännu ett tips på en sjukt god fyllning till bakverk: smörkola med havssalt! Saltet kompletterar sötman så väl och förhöjer verkligen smaken av kola. Det finns lite olika sätt att göra det på, men det är inte lika lätt att höfta fram som man kan tro… Ett säkert kort är detta recept från LÄNK (så klart, jag ÄLSKAR denna blogg). Jag följde det till punkt och pricka (förutom att jag hade i mer än ”en nypa” havssalt) och så här bra blev det:     

Ingredienser:

100 g strösocker

150 ml vispgrädde

85 g smör (skuret i bitar)

Ett par nypor havssalt

 

Gör så här:

Värm sockret försiktigt i en kastrull utan att röra. När sockret börjar bli brunt och bubbla, rör försiktigt några varv med en sked.

Se till att all socker smält och ta sedan bort kastrullen från värmen. Värm grädden i en annan kastrull. Tillsätt försiktigt smöret i det smälta sockret. Du kommer märka att det skär sig, så ställ tillbaka kastrullen på spisen på låg värme och rör tills smeten blir jämn. 

Tillsätt försiktigt grädden, lite i taget. 

Låt koka några minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna. 

Tillsätt lite mer salt om du tycker det behövs. VARNING! Var inte för snabb med att provsmaka för då bränner du tungan! (Been there, done it.)  Häll upp i en ren glasburk och förvara i kylen. Kolan kanske är lite lös nu, men den kommer att stelna i kylen. Om den blir för hård när du ska använda den kan du låta den stå framme i rumstemperatur en stund. Har du bråttom funkar 10 sek i mikron också! 

Det blev en liten burk, ett par dl kanske. Räcker långt för det är väldigt smakrikt så man behöver bara lite för att bli tillfredsställd.

Kommentera här: