Macarons

Förbered er på ett monsterblogginlägg som många av mina vänner länge efterfrågat, nämligen om macarons! Jag har under de senaste åren bakat macarons jättemånga gånger - mer än någonting annat faktiskt. Det är pilligt, tar lång tid och ett lyckat resultat är inte garanterat (har inte varit det hittills i alla fall). Det är just sporten i det jag älskar tror jag. Ibland floppar det, men ibland vinner man och då finns det inte en macaron i världen som kunde smaka bättre än din egen eftersom du vet hur mycket slit det ligger bakom! Jag vill inte avskräcka er från att testa att baka macarons men ska inte hymla med att det kräver sin tid och ansträngning. Det är inte rocket science men kanske inget för dig som knappt har bakat en sockerkaka någon gång. Det kanske också krävs ett par försök för att få till det, för det handlar lite om att känna sin ugn och sådana saker, så det kan vara bra att testa sig fram lite.
Tidigare har jag använt lite olika recept, men oftast Leila Lindholms. Tyckte det var ganska enkelt att följa, men det kanske var just bristen på detaljerade instruktioner som gjorde att det ibland kunde bli katastrof utan att jag förstod varför. Även om jag följde receptet till punkt och pricka blev det ibland perfekta macarons och ibland så illa attde fick åka rakt ner i sopkorgen.
Sedan jag började baka macarons har jag spenderat timmar på nätet för att läsa på om olika knep, tips och tekniker. Efter att ha följt instruktionerna av Piece of Cake (som i sin tur använt Tartlettes recept) och fått fantastiska macarons kan jag verkligen rekommendera det, men fortsätt läs nedan om ni även vill ta del av de knep jag samlat på mig under mina macaronbakande år!
OK, då kör vi! Följ receptet så noggrant det bara går!
Ingredienser (ca 30 macarons men jag gör ganska små för jag tycker det är gulligt och då räcker det snarare till 40):
120 g äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker
Till sockerlagen:
150 g socker
50 g vatten
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker
Till sockerlagen:
150 g socker
50 g vatten
Redskap:
Köksvåg (för exakta mått)
Spritspåse med munstycke
Godistermometer (jag använde en stektermometer och det funkade ju bra)
Gör så här:
Äggvitorna har legat i en kopp täckt med platsfolie i kylen i några dygn och sedan stått i rumstemperatur i ett dygn. "Gamla" ägg (de är OK så länge de inte luktar illa) ger högre volym. Det får inte finnas ett spår av äggula eller annat fett i äggvitan och det är därför också viktigt att använda en helt ren och torr bunke. Fett kan kan göra det svårt att få upp ett riktigt bra skum. Vispa 60 g (OBS det vill säga hälften) av äggvitan till ett hårt skum. Börja vispa långsamt (för att inte slita sönder proteinet) och öka sedan hastigheten gradvis. Tillsätt 35 g socker under omrörning.
Värm upp sockerlagen till 118-120 grader och vispa sedan ner den i skummet i en smal stråle. Vispa långsamt under tiden du häller i sockerlagen. Vispa sedan på hög hastighet i någon minut för att sedan sänka till låg hastighet och fortsätta vispa på låg hastighet i ca 10 min tills smeten har svalnat. Smeten ska bli seg och glansig. Här är det ju ganska nice med en tjusig KitchenAid så man kan fortsätta med nästa steg under tiden!

Blanda mandelmjöl och florsocker i en bunke. Rör ner resterande 60 g av äggvitan. Vill du färga dina macarons är detta rätt tillfälle. Häll i några droppar av valfri hushållsfärg, men observera att smeten kan bli för lös om du häller i för mycket vätska. (Jag hade slut på gul hushållsfärg till mina citronmacarons, så jag rev ner citronskal från 2 små ekologiska citroner. Detta tillförde tyvärr knappast något till färgen, men det blev en ganska god och subtil citronsmak.)
Nästa steg är att blanda marängsmeten med mjölblanding och detta bör göras långsamt, försiktigt och med så få varv som möjligt. Börja med att lyfta över hälften av marängsmeten i bunken med mjölblandningen och blanda till en jämn smet och blanda sedan i resten. Om du blandar för mycket kan smeten bli förstörd!

Nu är det dags att spritsa ut smeten på plåtar. Jag använder silikonmattor eftersom jag har erfarenhet av att det fastnar i vanligt bakplåtspapper, men det var ju innan jag testade detta recept! Om du inte har silikonmattor, kör på bubbla bakplåtspapper. Jag använder en rätt rejäl spritspåse så jag inte behöver fylla på den så många gånger, samt ett munstycke med ett ganska stort, runt hål, så att smeten inte fastnar.

Spritsa ut ett par kakor ungefär i en femkronas storlek (jag tycker det är gulligt med riktigt små). De kommer flyta ut pyttelite och svälla lite i ugnen, så spritsa dem inte för nära varandra. Smeten ska vara så pass lös att det inte blir en liten topp i mitten där du avlägsnar spritsen, men inte så lös att kakorna flyter ut. Attså så här, det är lugnt om det blir en liten topp NÄR du avlägsnar spritsen, men det ska flyta ut inom någon minut så att ytan blir helt slät. Om smeten är för hård kan du hälla tillbaka den i skålen och försiktigt tillsätta lite äggvita. Om allt verkar vara som det ska, spritsa ut resten av smeten. Det blev fyra plåtar för mig.

Låt stå så länge som möjligt, minst 1 tim men gärna längre, så att kakorna torkar lite på ytan. Man ska kunna nudda dem lite lätt med fingertoppen utan att de kladdar av sig. Detta förhindrar att de spricker i ugnen.

Skjutsa in en plåt i taget i ugnen. Jag körde på 150 grader i 11-12 minuter, men här får du testa dig fram och lära känna din ugn. Kakorna ska börja resa sig med raka fina kanter efter drygt ett par minuter och efter ytterligare ett par minuter träder "fötterna" fram om du lyckats med smeten. Ta loss kakorna från plåten direkt när de är klara och låt svalna. Om kakorna inte lossnar från plåten får du köra in dem i ugnen i ett par minuter till. De ska inte vara inne så länge att färgen börjar mörkna och dra åt det bruna hållet.

Resultatet när jag använde receptet från Piece of Cake var heeelt perfekta macarons - mina bästa hittills! De blev glansiga och släta och så där härligt spröda med lite seghet i mitten, men kändes ändå stabila och hållbara. Tidigare när jag använt Leila Lindholms recept har de blivit så spröda att de gick sönder när jag försökte fylla dem.
Förvara kakorna i kylen till dagen efter och fyll dem då med valfri fyllning, till exempel ganash eller smörkräm. Denna gång fyllde jag hälften med lemon curd och marängfluff och hälften med smörkola med havssalt.

Och sedan till det viktigaste - hur man äter en macaron: Jag får panik när jag ser någon svälja en hel macaron i ett nafs! Vare sig du har bakat den själv eller inte så ligger det otroligt mycket arbete bakom varenda liten macaron - det är verkligen ett hantverk! Njut av hela upplevelsen - skönheten, sprödheten, de fina smakerna... Mmm... Finns inget bättre!
LYCKA TILL! Om ni har frågor så är det bara att slänga iväg dem i en kommentar!


skriven
Baka till mig jag vill äta nuuuuu!!!!!!