Pumpafröpesto

Efter helgens besök hos mamma och pappa och farfar och farmor har jag kylen fylld med godsaker som skördats i deras land - nästan så mycket att det är svårt att hinna med att ta hand om allt, särskilt nu när det är rötmånad. För att rädda basilikan gjorde jag därför en sats med pesto som jag sedan fyllde ett par små glasburkar med. Perfekt att ge bort till vänner när man går bort på middag!
Ursprungsreceptet kommer från någon gammal ICA Buffétidning, men i vanlig ordning tog jag vad jag hade hemma så följande recept är lite omgjort.
Ingredienser (5 dl):
4 dl pumpakärnor
salt (jag använde oraffinerat havssalt)
3 vitlöksklyftor
ett par stora nävar basilika
en näve persilja
2 dl olivolja
1,5 dl vatten
1 tsk salt
2 dl riven parmesan
Gör så här:
Rosta pumpakärnorna i lite olja i en stekpanna i några minuter. Salta, peppra och pressa ner vitlöken. Stek i någon minut, låt sedan svalna på ett fat.
Mixa basilika, persilja, pumpakärnor, vatten, olivolja och salt i en mixer eller med stavmixer. Rör till slut ner osten.
Om peston blir lite för fast kan du tillsätta lite olja och/eller vatten. Häll upp på rengjorda burkar och toppa med lite olivolja.

