Sheikh el mehchi (fylld zucchini i tomatsås)

Låt er inte luras av bilden jag tagit, denna rätt är jättegod och nyttig. Den går som de flesta syriska rätter att tillaga på olika sätt, men eftersom min mor är min inspiration i köket, så kör vi hennes recept.
 
Ingredienser (4 portioner)
3 avlånga zucchini
400-500 g köttfärs
2 gullökar
30 g pinjenötter
2 msk tomatpuré
1/2 l vatten
salt
kryddpeppar
paprikapulver
Skölj zucchinin och dela de i mitten.
 
Gröp ur innanmätet med en potatisskalare, men se till att inte punktera varken "sidorna" eller botten av zucchinin. (Innanmätet kan sparas och stekas med lök och ägg, lite salt, kryddpeppar och paprikapulver. Supergott till frukost.)
 
Stek zucchinin på hög värme i rapsolja så att ytan får lite färg. Ställ åt sidan.
 
Hacka löken och stek den lite lätt med smör i en varm panna. Addera köttfärsen och rör ihop tills köttfärsen är genomstekt. Smaksätt med salt, kryddpeppar och paprikapulver.
 
Rosta pinjenötterna i lite smör så att de får en fin färg och blanda ihop det med köttfärsen.
 
Fyll zucchinin med köttfärsblandningen och placera de tätt i en ugnssäker form.
 
Koka upp 1/2 liter vatten och blanda med 2 msk tomatpuré och lite salt. Häll blandningen över zucchinin så att den täcker 2/3.
 
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter eller tills tomatblandningen börjat tjockna till.
 
Serveras med ris.

Kommentera här: