Fyllda paprikor

 
Idag tipsar vi om ett recept på en riktig sjuttiotalsklassiker - fylld paprika!
 
Ingredienser för 6 portioner
6 paprikor i valfri färg (men min farmor säger att gröna passar bäst till matlagning, så jag kör alltid på det)
400 g nöt- eller lammfärs
1 dl långkorningt ris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1,5 dl vatten
spiskummin
oregano
kanel
paprikapulver
svartpeppar
salt
olivolja
 
Gör så här
Välj paprikor som står upp bra, annars kan du skära av en lövtunn bit i botten för att stabilisera paprikan, Skär av toppen (spara denna) och rensa ur paprikan. Finhacka och fräs lök och vitlök tillsammans med spiskummin, oregano, kanel och paprikapulver i lite olja. När löken är mjuk, tillsätt köttfärsen och bryn. Tillsätt sedan det råa riset och bryn ett par minuter till, tills riset blir genomskinligt. Späd med 1,5 dl vatten och släng i buljongen. Låt koka tills vattnet kokat bort. Häll lite olivolja i en ugnssäker form. Ställ upp paprikorna och fyll dem med köttfärsen. Fyll dem nästan, men inte hela vägen upp, eftersom riset sväller något. Lägg på locket, skvätt på olivolja och strö över lite oregano. Låt stå i mitten av ugnen på 200 grader i 45 minuter.
 
Servera med grekisk yoghurt och sallad.
 
(Originalreceptet hittar du här.)
 
 

Kommentera här: