Laab (thailändsk köttfärsrätt)

Mmm! Sitter i soffan och ska titta på nyaste avsnittet av Homeland, världens bästa serie. Har nyss fyllt på reserverna efter ett hårt träningspass med lite thailmat. Den här rätten är jätteenkel och snabb att laga, men samtidigt nyttig och supergod - alltså perfekt vardagsmat!
Ingredienser till 4 portioner:
1 dl jasminris
500 g köttfärs (nöt, bland, fläsk eller kyckling)
0,5 gul lök (eller ännu hellre schalottenlök typ 3-4 st kom jag på nu)
1 citron
2 msk fisksås
1 msk torkad chili eller efter behag
1 kruka koriander
Gör så här:
Rosta riset i en torr stekpanna på hög värme tills den är gyllenbrun. Rör runt ofta så att den inte bränns vid. Mortla sedan riset tills det är fint malet, nästan som mjöl. Jag brukar köra thai style med morteln på golvet, annars kan man säkert köra riset i en mixer om man är modern av sig.

Stek köttfärsen i en kastrull. När den är klar, dra bort kastrullen från plattan. Pressa i citronsaft, tillsätt rostat ris, fisksås, chili, tunt skivad lök och hackad koriander.

Servera med jasminris och färska grönsaker, till exempel gurkstavar och vitkål eller spetskål.

