Kibbeh labanieh ("köttknyten" i yoghurt)

Förra söndagen hann jag med ett besök hos min älskade mormor och morfar. Jag hade tur, för just den söndagen hade mormor lagat bland mina syriska favoriträtter, "kibbeh labanieh". Jag fick hänga över hennes axel och lära mig hur man tillagar rätten, samtidigt som vi hann med lite "tjejsnack". Mormor har alltid varit en klippa i vår släkt och inte minst när det kommer till matlagning och bjudningar. Jag är ganska dålig på att laga mat till fler än 5-6 pers. Kryddningen blir aldrig tillräcklig tycker jag, men mormor (och mina äldre mostrar och fastrar) är så duktiga på det. Kan bero på att hon ofta haft och har besök av några av hennes 10 barn och deras barn och barnbarn. Ja, vår släkt är gigantisk och alla vi älskar mormors mat. Hon är en sann inspiration i köket, så jag har bestämt mig för att försöka hänga hos henne oftare och sno hennes goda recept.
Som vanligt, med mormors recept, är måtten ungefärliga, men det är svårt att göra fel i denna rätt.
Ingredienser 4 pers:
20 st kibbeh (orginalrecept på detta kommer inom kort, men vi fuskade lite med kibbeh som mormor hade i frysen. Det finns möjlighet att köpa hemmagjord kibbeh. Tips, kontakt och priser kommer även det inom kort.
2 liter naturell yoghurt
2 ägg
salt
1,5 dl ris (helst rundkornig ris)
torkad mynta
paprikapulver
2-3 pressade vitlöksklyftor

Börja med att vispa äggen i yoghurten medan den är kall (vissa använder bara äggvitan här).
Koka upp yoghurten under omrörning och sänk värmen när den börjat koka.
Koka samtidigt riset vid sidan av, med lite salt.
Lägg i kibbehn när yoghurten kokat upp och låt sjuda i ca 5 min. Addera riset och låt sjuda i ytterligare 5 min.
Tillsätt salt och rör om.
Stäng av spisen och låt dra i några minuter.
Serveras med pressad vitlök, torkad mynta och paprikapulver.
Värmande och supergott i vinterkylan.
