Fish taco med mangosalsa och chilimajonäs

Ända sen jag flyttade tillbaks från Malmö har jag saknat mitt favorithak Casual street food. De burgare och fish tacos som serveras där går inte att jämföra med någon "street food" jag testat i Stockholm. Maten känns genuin och smakerna är väl genomtänkta, riktigt smaskens helt enkelt. Så nu när jag bott här i över 6 månader, tänkte jag ta tag i min craving efter tacosen och testa på att göra egna. Med färsk fisk och "äkta" majstortillas från la Neta så blev de jättegoda och dämpade mitt sug i alla fall tills nästa gång jag besöker Malmö.
 
Fish taco (4 pers)
ca 800 g vit fisk (använde torsk)
1 flaska öl (ljus lager)
vetemjöl
salt
rapsolja
 
Mangosalsa
1-2 mangofrukter (ska helst vara mogna, men ej övermogna)
1/2 lime
1/2 chilifrukt
en näve hackad koriander
1/2 rödlök
 
Chilimajonäs
3-4 msk majonäs
3-5 droppar chilisås (fler droppar om du gillar stark mat, som SofiaC ;))
en nypa salt
en skvätt lime
Mangosalsa
Skala och hacka mangon i små bitar.
 
Hacka löken, koriandern och chilin relativt fint.
 
Pressa ungefär en halv lime över, blanda och ställ åt sidan eller i kylen.
 
Chilimajonäs
Rör ihop alla ingredienser och smaka av. Om ni känner att majonässmaken tar över kan man addera lite mer lime eller crème fraiche
 
Friterad fisk
Skär fisken i ca 2 cm tjocka längder och salta lätt.
 
Blanda lika många delar öl och mjöl i en bunke. Jag började med en halv öl och när smeten började ta slut adderade jag mer öl och mjöl. Vispa ihop med lite salt.
 
Häll i rikligt med olja i en panna och värm upp. Man kan testa med lite smet om oljan är tillräckligt varm innan man börjar fritera fisken.
 
Doppa fiskbitarna i smeten, så att de täcks och lägg de i pannan med olja.
 
Fritera tills ytan blir gyllenbrun. Ta upp och lägg på hushållspapper, så att oljan får droppa av.
Majstortillas
Det är många som har börjat göra sina egna majstortillas och jag var väldigt sugen på det, men den här gången kändes det lite som overkill. Så jag gjorde det näst bästa, jag köpte hembakade majstortillas från la Neta. Ett paket med ca 25 små tortillas kostar ungefär 40-50 kr. Verkligen värt med tanke på att restaurangen bakar de själva (inga konserveringsmedel här inte) och smaken känns mer genuint mexikanskt. Det blir även gott med vetetortillas, så ta det ni gillar mest.
 
Värm tortillans båda sidor i en stekpanna utan olja eller smör och lägg i en handduk, så att de håller sig varma.
 
Fish taco
Nu kommer vi till det roliga! Montering!
 
Börja med ett tortillabröd och lite chilimajonäs.
 
Lägg på en fiskbit (salta och pressa lite lime över efter egen smak) och häll på valfri mängd mangosalsa.
 
Enjoy!