Gai Tod, Som Tam & Khao Neeo (friterad kyckling med thailändsk morotssallad & klibbris)

Hej och välkomna till en ny vecka med Friendsfood!
 
Vanligtvis är jag inget big fan av måndagar, men med det underbara vädret som håller i sig och efter en toppenhelg hemma hos mamma & pappa känner jag mig stärkt och redo för en ny vecka med jobb, kompisdejter och ett par extra träningspass, som verkligen är på sin plats efter allt mamma proppat i mig och mina systrar under helgen - allt från hjortstek och thailändsk curry med fläsk till lingonbullar, ost och kex. Dessutom var det "Östgötadagarna" så vi åkte på sightseeing i socknen och passade på att inhandla alla ekologiska godsaker vi kom över på gårdarna vi passerade - saltgurka, rågbröd, getost, ostkaka, mjölk, honung, rökt kött, rödbetor, lök, you name it! Allt hemtillverkat/-odlat och ekologiskt såklart! Dessutom hann vi med en tur till svampskogen på lördagen och lingonskogen på söndagen, så nu är min kyl och frys uppdaterad med goda grejer inför hösten!
 
Men nu tänkte jag dela med mig av ett recept på en thailändsk måltid som jag och mamma lagade i går, nämligen friterad kyckling (Gai Tod), morotssallad (Som Tam) och klibbris (Khao Neeo), eller "sticky rice" som man brukar säga. Den här måltiden är så väl sammansatt i smak och konsistens och så god att man alltid tenderar att överäta. Självklart går det att byta ut delarna mot annan mat. Till exempel kan man ta jasminris istället för klibbris som är en annan rissort. Man kan också fritera eller steka kött i stället för kyckling, eller skippa köttet helt. I Thailand gör man nästan alltid "Som Tam" med papaya som bas (alltså grön papaya för matlaning, inte den mjuka, söta, orange varianten) men man kan ta lite vad man har, till exempel bönor, gurka, äpple eller grön mango. Rätten görs i mängder av variationer, inte sällan med hela krabbor med skal och allt, fiskmage eller andra härligheter... Jag gör en försvenskad version med mer lättillgängliga ingredienser.
 
Klibbris (Khao Neeo)
 
Köp detta specialris i thaiaffären.
 
Skölj och blötlägg över natten ca 2 dl ris per person. Sila bort vattnet. Låt riset ligga kvar i silen och ångkoka det under lock över en kastrull med kokande vatten. Vänd på riset efter ca 10-12 min. Koka klart i ca 10-12 min till eller tills riset är mjukt. Lägg gärna över riset i en tät behållare och täta med muslintyg alternativt en ren kökshanduk. Det är dock inget måste, utan bara ett knep för att behålla mjukheten och fukten i riset tills det ska serveras.
 
Morotssallad (Som Tam)
Ca 4-6 portioner
5-6 medelstora morötter
Ca 5 st torkade eller färska chilifrukter (Färsk chili är ofta lite starkare. Mängden beror såklart på hur stark chilin i sig är samt mycket du tål, men denna sallad ska vara så stark som möjligt för att komma till sin fulla rätt. Vi slängde i 10 st torkade chilifrukter, hehe...)
2-3 vitlöksklyftor
1 dl torkade räkor (kan uteslutas)
0,5-1 lime
1,5 msk fisksås (dubbla mängden om du utesluter räkor)
1 msk strösocker
2 tomater
1 dl krossade jordnötter
 
Strimla morötterna med en strimlare i så långa strimlor som möjligt. Vanligt rivgärn funkar OK, men då blir det ganska blöta och korta strimlor - det vill vi helst undvika. Mortla chili, vitlök och räkor. Lägg i morötterna, limejuice (du kan skära ner hela bitar om skalet är tunt och fint eller om du skalat limen), fisksås, socker och skivad tomat i morteln och använd stöten för att blanda allt. Använd gärna en sked för att få upp allt i botten. Var lite försiktig och blanda inte för länge för då blir salladen för mosig. Smaka av, smaka av, smaka av! Gillar du mer surt, salt, starkt eller sött? Det är bara att addera! Blanda i eller garnera med jordnötter som du tidigare har krossat i morteln eller slängt ner i mixern.
 
Friterad kyckling (Gai Tod)
 
Här är det grundrecept på frityrsmet till ca 1 kg kött, räkor eller grönsaker som jag fått från min mamma:
 
3,5 dl vetemjöl 
0,5 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
3 dl (soda)vatten
0,5 msk ättika
0,5 dl matolja
 
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt vatten och rör om. Blanda i resten av ingredienserna. Doppa ner kött eller grönsaker.
 
Eftersom vi föredrar lite tunnare frityrsmet än den som receptet ger och den man brukar få på asiatiska restauranger, så halverade vi mängden i grundreceptet och adderade lite vatten, kanske 1 dl, så att smeten blev ganska rinnig. Vi använder sodavatten som gör frityren extra krispig men det går självklart bra med vanligt vatten. Addera ett par krm salt (grundreceptet innehåller inget salt eftersom man kan använda det till allt möjligt, till exempel bananer). Låt stå i 30 minuter. Doppa ner kycklinglåren. Hetta upp en kastrull med matolja och doppa försiktigt ner kycklinglåren en i taget. Värmen ska vara hög så att det bubblar ordentligt, men inte så hög så att kycklingen (eller vad du nu friterar) blir bränd innan den är klar inuti. Det är svårt att ange exakt tid eftersom det beror på vad du friterar och dess storlek, men vi friterade våra medelstora kycklinglår i ca 5 min. När de är riktigt gyllenbruna och har lättat i vikt är de klara. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
 
Lycka till! Om du har frågor på recepten är det bara att skriva i kommentarsfältet så ska jag försöka hjälpa dig!
1 Linnea:

skriven

VÄRLDENS GODASTE MAAAAAAAAT!!!!!

2 Nido:

skriven

Va gott det ser ut! Kram

Kommentera här: