Cannelloni

 
När jag ska laga mat åt många återkommer jag ofta till cannelloni. Aningens festligare än lasagne och inte mycket svårare. Dessutom går det att variera fyllningen i oändlighet, bara fantasin sätter gränser! Mina favoriter är dels ricotta och spenat, dels den jag tänker dela med mig av nu, med kyckling, bacon och ruccola.
 
8-10 portioner
 
Fyllning
3 st lagom stora kycklingfiléer
2 pkt bacon
2 dl förvällda kantareller
2 nävar ruccola
400 g färskost
20 st färska lasagneplattor
Salt & peppar
 
Tomatsås
250 g krossade tomater
1 liten vitlöksklyfta
1 liten gul lök
2 dl vatten
Oregano
Salt & peppar
 
Ostsås
2 msk smör
2 msk mjöl
6 dl mjölk
10 skivor av din favoritost (jag tog Prästost)
Salt & peppar
 
Skär bacon, kyckling och svamp i små bitar och stek i en panna med lite smör eller olja. Låt svalna något och blanda sedan i en bunke med färskost och hackad ruccola. Smaka av med salt och peppar. Jag kom på efteråt att jag glömde ha i soltorkad tomat, så testa gärna det! Observera också att det går bra att byta ut färskosten mot till exempel keso, crème fraîche eller ricotta! Vet dock inte hur mycket som behövs i så fall, typ ett par förpackningar kanske, men det är bara att testa! 
 
Klicka ut röran i mitten på en färsk lasagneplatta och rulla ihop. Fortsätt så långt röran räcker, det borde bli ca 20 st. Placera rullarna i en ungsfast form.
 
 
Tomatsåsen: Finhacka och stek löken mjuk i en kastrull. Häll i krossad tomat och koka upp. Smaka av med salt, peppar och oregano eller kanske lite basilika. En liten nypa socker kan göra susen för avrundningen!
 
Ostsåsen (bara en vanlig bechamel med ost i): Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Var snabb med att hälla i lite av mjölken och fortsätt vispa så att såsen inte blir klumpig. Fortsätt hälla i mjölken lite i taget, vispa hela tiden. Låt sjuda i några minuter, lägg i osten och smaka av med salt och lite peppar.
 
Helt ärligt går det bra att byta ut tomat- och ostsåsen om ni har andra favoritrecept på dessa!
 
Häll nu såserna över cannellonin i formen. Ställ in i ugnen på 200 grader tills de fått lite färg (typ 30 min).
 
Servera gärna med en fräsch och syrlig sallad!
 
 
 

Kommentera här: