Friendsfoods restaurangguide i Stockholm

Vi älskar att laga mat, men visst är det skönt att ibland hänga av sig förklädet och ge sig ut på kulinariska äventyr och prova rätter som man kanske aldrig hört talas om eller helt enkelt inte orkar eller kan laga själv?
 
Ätandet är typ den högsta prioriteten när Friendsfood besöker andra städer och länder, men eftersom vi är baserade i Stockhom så är det just här som vi har bäst koll. Vi gillar Stockholms krogliv, myllret på stan på kvällar och helger och hur nya spännande restauranger ploppar upp titt som tätt. (Dock är en irriterande konsekvens av att folk är ute och äter mycket tyvärr att det är näst intill omöjligt att få bord på en hyfsad krog i Stockholm om man inte bokar flera veckor i förväg.) Vi älskar att testa nya restauranger, rätter och kök men det är ändå nice när man hittar sina favoriter, som man kan lita på alltid levererar samma kvalité besök efter besök.
 
Utbudet i huvudstaden är större än i andra svenska städer och den genomsnittliga kvaliteten får ändå sägas vara hög jämfört både med andra städer i Sverige och internationellt, men det är ändå ganska sällan man stöter på något som verkligen känns prisvärt. Det finns gott om restauranger i Stockholm som tar överpriser för sin ganska mediokra mat. Här är det tyvärr ofta trenderna snarare än maten som styr vilka restauranger som är populära. Man går gärna dit "gräddan" går, oftast till hippa och nyöppnade ställen. Inte ens på kända,  lyxrestauranger är det givet att man får uppleva minnesvärda matsensationer. Friendsfood tycker dock självklart att det är maten som ska vara avgörande, även om inredning, service och mysfaktor också bidrar mycket till matupplevelsen.
 
I vår restaurangguide hittar du allt från hål i väggen till lite finare restauranger, dock inte de allra tjusigaste för dit hittar väl folk ändå om man är intresserad av gastronomi och har en tjock plånbok. Prisnivån sträcker sig mellan budget till lite dyrare, men vi stannar runt max 300 kr per varmrätt. Vi bryr oss inte om var innefolket hänger, oavsett om de är skäggiga hipters, it-tjejer med päls, kända från TV eller tjenis med kungen, utan tycker verkligen att det främst är hur maten smakar och presenteras, råvarorna, servicen och själva upplevelsen som avgör för oss vilka som är våra favoriter. Vi gillar också när vi kan känna oss bekväm, lite som hemma, när vi går ut och äter, så våra favoriter är ofta opretentiösa, sköna häng med trevlig personal. Och - på våra favoritrestauranger får man valuta för pengarna!
 
Persiska Vanak är den restaurang vi ätit flest gånger på av alla i världen - alltså vi är verkligen superstammisar där. Oftast sticker vi dit med familjen eller ett gäng vänner på helgen, andra gånger tycker vi det är värt att "svänga förbi" Akalla för lite take-away. Köket är persiskt och alla rätter utsökta, framför allt barg (grillad oxfilé) och baghalipolo ba mahiche (lammlägg med dillris). Till förrätt väljer vi kashk o bademjan (aubergineröra) med nybakt bröd. Portionerna är stora - ofta äter vi hälften och tar med resten i en låda. Maten är härligt rustik, inga krusiduller utan smakerna får stå för sig själva. OBS att detta inte är en romantisk restaurang utan snarare ett bra häng för familjer och vänner. Bra för stora sällskap! Alkohol serveras inte.
 
Varje munsbit är h i m m e l r i k e t. När jag äter här vill jag inte prata med någon, bara äta min sushi och njuta av alla nya smaker som träder fram tugga för tugga. Tonfisk med tryffelmajo, hallå! Sojan är känns överflödig. Här vill jag äta min sista måltid.
 
 
Griffins Steakhouse
Hit återkommer vi gång efter gång, gärna när vi har något att fira. Stämningen är alltid sådär härligt storstadsbuzzig och det finns hundra saker att titta på i lokalen, allt från franslamporna till sammetsmöblerna.  Romantiskt dekadent! Köket håller alltid en hög och jämn nivå. Här snackar vi riktiga köttexperter och bästa pommes fritsen i världen. Asbra meny, men käkar nästan alltid oxfilén som är helt oslagbar. 
 
Oljebaren
Ett supertrevligt ställe med kaklat golv, tegelvägg, små bord, rutiga tygservetter, konservburkar som förvaring och den klassiska vintage-loggan på det stora fönstret ut mot Torsgatan. Här har vi ätit ett antal gånger, dock alltid hamburgaren och det säger väl allt. Sjukt bra hamburgare alltså. Trevligt med hemmagjord ketchup. Focaccian som serveras till förtugg är gudomlig. Med den fina servicen och trevliga personalen finns inget att klaga på!
 
 
Matkonsulatet
Inte bara enligt oss utan även infödda spanjorer den enda värdiga tapasrestaurangen i Stockholm. Det säger i och för sig inte så mycket då det generalla tapasutbudet här tyvärr är riktigt kasst, men vi kan intyga att det är grymt (se tidigare recension). En storfavorit hos oss!
 
Lilla eflefantpojken
Fantastiskt bra thairestaurang när man vill komma bort från curry-kioskerna som numera finns i varje gathörn och som jag tycker vanhedrar det thailändska köket. Om du gillar thaimatskioskerna har du förmodligen ingen aning om vad riktig thaimat är eller hur det ska smaka. Är du sugen på att ta reda på det tycker jag du ska gå till Lilla elefantpojken på Tjärhovsplan och beställa t ex en Gråtande tigern (grillad biff med stark sås) eller papayasallad. Även systerrestaurangen Stora Elefantpojken i Skanstull är väl värt ett (eller fler) besök. Dessa två opretentiösa hål-i-väggen är the real deal! 
 
Jebena
Eritriansk restaurang nere i Rådhuset t-bana där du äter dina surdegspannkakor (Injera) med händerna. Det är smakrikt, mustigt, kryddigt och sååå himla gott! Rekommenderar starkt att inte ta på sig sina finaste plagg, för matosen som sätter sig i kläderna är out of this world. Det bästa är att efter middagen gå raka vägen hem, inte bara för att håret, käderna och hela du kommer lukta (de starka kryddorna kommer sippra ut genom varje por efteråt), men även pga den garanterade matkoman som kommer att infinna sig. Varning för dig med känslig mage! De här kryddorna är inte att leka med! 
 
Phil's Burger
Detta fräscha burgerställe på Fleminggatan var ett för oss Kungsholmsbor ett välkommet tillskott bland i övrigt halvdana snabbmatställen i området när det öppnade förra året. Konceptet som genomsyrar både menyn och inredningen är modern, avskalad och newyorkig vilket ju brukar gå hem hos oss svenskar. Hamburgaren är saftig och perfekt stekt, men godast är nästan ändå pommesen - tunna och krispiga, just as I like'm!
 

 
Surfers
Originella rätter, spännande sichuanesiska smaker och kul koncept. Storleken på portionerna anpassas efter antalet i sällskapet och delas sedan runt bordet. Bäst är den friterade tofun, ribsen med smak av stjärnanis, bläckfiskblommorna och räkbollarna. Gillar mixen orientaliskt kök med hawaiansk bar. Goda drinkar! Bra häng med ett gäng vänner eller på en dubbeldejt. Snäppet vassare än den nyare systerrestaurangen i Stockholm är definitivt originalet i Visby definitivt, där vi haft ett par av våra livs bästa matupplevelser. 
  
 
Testa gärna och låt oss veta vad ni tycker! Som ni märker gillar vi variation och många olika internationella kök och vi är alltid sugna och nyfikna på att testa något nytt. Tipsa alltså gärna om era egna favoriter så kanske vi får anledning att komplettera listan!